Milaan Malpensa Airport // trein, bus of taxi naar centrum

Op Malpensa Airport (airport code: MXP) bevinden zich twee terminals; terminal 1 en 2. Er is een gratis shuttle (iedere 20 minuten) tussen de twee terminals van Milaan Malpensa. Easyjet maakt exclusief gebruik van terminal 2, de nieuwere terminal 1 wordt gebruikt door alle andere vliegtuigmaatschappijen. Beide terminals van vliegveld Malpensa hebben een treinstation.

Snelle tekst links
→ Goedkope vliegtickets
→ Malpensa Express (trein) naar centrum
→ Bus naar centrum
→ Taxi vanaf het vliegveld
→ Auto huren op het vliegveld
→ Geschiedenis van Malpensa Airport

Vliegveld Malpensa verwerkte in 2023 meer dan 26 miljoen passagiers, de luchthaven wordt beheerd door SEA (Società Esercizi Aeroportuali SpA). Easyjet, NEOS, Ryanair en Wizz Air zijn de vier grootste gebruikers van vliegveld Milaan Malpensa. Er zijn goede connecties met Nederland: KLM en EasyJet hebben een route naar Schiphol Amsterdam Airport. Dit maakt Amsterdam een van de drukste internationale bestemmingen vanaf Malpensa Airport.

Andere vliegvelden rond Milaan: vliegveld Milaan Linate en vliegveld Milaan Bergamo.

Vervoer vanaf vliegveld Milaan Malpensa naar centrum

Trein, Malpensa Express

Vier maal per uur vertrekt er vanaf het treinstation van vliegveld Malpensa bij terminal 2, via terminal 1 een trein richting de stad Milaan met de naam Malpensa Express. De treinen brengen je naar eindstations Milano Cadorna of Milano Centrale. Gemiddeld vertrekt er wel 1 trein per 30 minuten, zowel naar Milano Cordona als naar Milano Centrale. De eerste 7 stations zijn hetzelfde: Terminal 2, Terminal 1, Ferno-Lonate Pozzolo, Busto Arsizio FN, Castellanza, Rescaldina, Saronno. Hierna gaat de trein met eindstation Milano Cadorna richting Cadorna, degene met eindstation Milano Centrale via Milano Porta Garibaldi naar Milano Centrale. De reistijd voor de Malpensa Express is ongeveer 46 tot 53 minuten. Een kaartje kost €13, kinderen van 4-13 jaar oud €6,50. Via stations Porta Garibaldi en het centraal station kun je overstappen op lange afstandstreinen of op het metronetwerk van Milaan.

Let op: de trein stopt zeker niet op alle stations. Check de website van de Malpensa Express voor meer informatie.

Bus

Je kunt met de bus van Terravision van het vliegveld van Milaan Malpensa naar het stadscentrum van Milaan. Een kaartje kost €10 (retour €16) en het duurt 50 minuten. De frequentie van de bus is iedere 20 tot 60 minuten. Voor €10 (of €16 retour) vertrek je richting het centraal station van Milaan. Je kunt met de Malpensa Shuttle ook voor €13 naar Linate Airport. Ook de Airport Bus Express heeft een route Malpensa – Centraal Station. Deze bus gaat iedere 20 minuten en kost €10 (retour €16). Je kunt met de bussen van de Airport Bus Express ook voor €39 retour richting Turijn (Torino). Deze reistijd is 2 uur, de bus vertrekt ieder uur vanaf vliegveld Malpensa.

Taxi of auto huren op Milaan Malpensa Airport

Taxi vanaf vliegveld Milaan Malpensa

Je kunt er ook voor kiezen om een taxi vanaf vliegveld Milaan Malpensa te nemen. Een taxi naar het centrum van Milaan kost echter zo’n €115. Het kan goedkoper door van tevoren online een taxi te regelen. Vergelijk de taxi’s met Taxi2Airport en krijg zo een betrouwbare chauffeur, een lage prijs maar ook een chauffeur die op jou zal wachten op Malpensa Airport! Zo hoef je niet langer met de andere passagiers in de rij te staan, wachtende voor een taxi.

Je krijgt uiterlijk 24 uur van tevoren een voucher toegestuurd met daarop de details en de contactgegevens van de chauffeur. Vluchtvertragingen worden automatisch doorgegeven, dus vaak zal de taxichauffeur contact met jou opnemen. Bijvoorbeeld over de plek waar hij op je staat te wachten, of welke auto hij heeft.

Auto huren op Milaan Malpensa Airport

Het is ook mogelijk om een auto te huren op Malpensa Airport. Je vindt verschillende autoverhuurbedrijven op Terminal 1. Zo heb je bijvoorbeeld Avis, Auto Europa, Europcar, Targa Rent en vele andere autoverhuur bedrijven. Je kunt het beste online jouw auto huren bij een vergelijker zoals EasyTerra. Hier heb je all-inclusive verzekering, geen verborgen kosten en het kost weinig tijd om de goedkope huurauto te regelen. Dit omdat EasyTerra de huurauto’s al zelf met elkaar vergelijkt, en de goedkoopste optie aan jou laat zien!

Geschiedenis van vliegveld Malpensa

De twee Italiaanse luchtvaartpioniers Agusta en Caproni worden gezien als de grondleggers van Milaan Malpensa Airport, ze richtte dit vliegveld al in 1909 op. Later werd het voor militaire doeleinden gebruikt, er kwam ook een vliegschool. In 1948 begon het langzaamaan een rol te spelen in de Italiaanse burgerluchtvaart. Meer dan 10 jaar later werd Milaan Malpensa Airport voorbestemd voor intercontinentale vluchten, de nationale en Europese vluchten verhuisden naar Milaan Linate Airport. In de zestiger jaren werd ook Terminal 2 gebouwd. In 1998 werd Milaan Malpensa grootschalig gerenoveerd, Terminal 1 werd gebouwd en geopend. Sommige luchtvaartmaatschappijen werden door de Italiaanse overheid gedwongen om naar Malpensa te verhuizen, dit leidde tot enkele protesten.

Toen in 2007 Alitalia aankondigde dat het het aantal vluchten vanaf Malpensa sterk zou verminderen, werd gedacht dat dit het begin van het einde van Malpensa zou zijn. Lufthansa kondigde een aantal maanden later echter aan om de activiteiten op Malpensa sterk uit te breiden (via Air Dolomiti), waardoor de groei van Milaan Malpensa Airport was verzekerd. De grootste maatschappij op het vliegveld is tegenwoordig EasyJet.

Aeroporto di Milano-Malpensa, Via Cipriano Facchinetti, Cascina Frutteti, Case Nuove, Somma Lombardo, Varese, Lombardije, 21019, Italië